Brave the news
Wim Verhoeven Media-expert

Zaterdag krantendag: zon, meisjes en een pleidooi voor de kunstheup

16/02/19

Zaterdag krantendag. Wat onthouden we? 

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

 1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
 2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
 3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

Eerst ernstig. De Tijd analyseert de komst van de slimme stroommeter. Die leidt nu tot onzekerheid bij al wie zonnepanelen heeft of er wil leggen. Niet voor het eerst. In december kwam op facebook een zonnepanelenbezitter voorbij, die in de winter alle elektrische vuurtjes opendraait om zijn jaarverbruik af te stemmen op zijn jaarproductie en zijn kosten te minimaliseren. Waanzin, maar dat krijg je als je de zaken niet goed organiseert. 

 De slimme meter is een héél goed voorbeeld van hoe we straks technologie inzetten om de juiste dingen te doen. Hij zal ons vertellen dat we energie moeten gebruiken als die massaal voorradig is. Als de zon schijnt, laden we straks de elektrische auto op, commanderen we de wasmachine en vullen we de (grote) warmteboiler of de thuisbatterij. Omarmen dus! De slimme meter wordt een motor om het energieverbruik te optimaliseren én een argument om in goede technologie te investeren. 

 Meisjes

Dan iets helemaal anders. Lees André Hazes (junior) in De Morgen. Doén. Ging als tiener regelmatig naar de hoeren. “Ik vond dat het meest relaxte in die tijd (…) Gewoon naar binnen, geen hoofdpijn, hup, klaar (…) Ik was het zo beu: iemand tegenkomen in de stad, meenemen en daarna die stress: gaat ze wel naar huis? Daar heb ik nooit wat aan gevonden”. En over de aantrekkingskracht van oudere vrouwen. “Als ik Monique niet had en ik zou dronken zijn en ik kwam Patricia Paay tegen, dan zou ik euh…” Voor wie het anders zou moeten opzoeken: André is 25 (ook als hij dronken is), Patricia 69. 

 Kunstheup

En tenslotte citeer ik graag de meest wijze, want milde woorden van het weekend. Ze staan in de zaterdagcolumn van Nadine Van Der Linden in Het Laatste Nieuws. Groenlinks opperde in Nederland dat medische ingrepen bij senioren niet automatisch moeten kunnen en dat ontlokt haar onder meer deze gedachte: “Hoe ouder men wordt, hoe meer men soms terug begint te lijken op de jongen of het meisje die men ooit was en hoe futieler de zorgen lijken die opdoken in dat middelste hoofdstuk. (Nadine bedoelt daarmee onze ‘topjaren’ waarin we heel veel moeten, willen en wakker liggen, nvdr) Die relativering, dat perspectief, is een geschenk dat grijze mensen kunnen bieden. Daar wil ik gerust een heup tegenover zetten”. 

 Zou Patricia Paay al een kunstheup hebben? Zou ze die eigenlijk wel krijgen van Groenlinks? 

 

 • Wat denk jij?

  Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
  Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

  Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

  Wat heeft dit te betekenen?

  Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

 • Zin in meer?

 • Hoezo, het nieuws kan beter?

  Wil je écht weten wat er beweegt bij onze media? Waarom ze best  verjongen, vernieuwen en beter nieuws brengen? Wil je weten waar de media van morgen zitten? 

  Ik werk al meer dan 25 jaar in het nieuws. Vijf jaar lang was ik hoofdredacteur van de grootste krant/nieuwssite van het land. 

  Volg mij op deze website of via de sociale media. Ik geef lezingen, coach journalisten, hoofdredacteurs of redacties en begeleid organisaties in een veranderingsproces. 

  Zo vertel ik je alles