Brave the news
Wim Verhoeven Media-expert

Zaterdag krantendag: met één inspiratiebron kom je het weekend door

02/03/19

Zaterdag krantendag. Véél inspiratie dankzij één man. Véél begrip voor jonge mensen. En één vraag over Bo Van Spilbeeck... 

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

 1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
 2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
 3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

Bart Van Loo is de meest inspirerende mens van het weekend. De man is hot met zijn bestseller ‘De Bourgondiërs’. Op één bladzijde in De Tijd geeft hij méér passie en inspiratie dan sommige BV’s in hun hele leven. Over zijn lezers: “Vorige week zat er in Breda een jong meisje (…) Ze bleek in het zevende jaar voor schoonheidsspecialiste te zitten. ‘Ik ben zo geinteresseerd in geschiedenis’, zei ze. ‘Maar in onze richting hebben we dat vak niet’. Onbegrijpelijk: een job kan je leren al doende, maar toekomstige chauffagisten moet je volgens mij ook begeesteren met geschiedenis’. Over zijn succes: ‘De magie zit in dit motto: ‘wees goed in wat je doet’. Over de media: ’Onderschat uw publiek niet. Weg met die formats van negen minuten. Als iemand interessant vertelt, speel dan drie platen niet en vraag uw volgende gast morgen terug te komen’. 

Bang

 Klimaatactiviste Kyra Gantois zegt in De Morgen dat de jeugd ‘bang’ is. Ik hoor dat inderdaad overal. Jonge mensen liggen letterlijk  wakker van de gedachte dat ze straks stikken in de opwarming. Ik ben opgegroeid in volle koude oorlog. Wij lagen er wakker van  dat Russen en Amerikanen letterlijk in twee minuten de wereld konden vernietigen. Dat kunnen ze trouwens nog altijd. Maar wij konden dat niet vatten. Het is goed dat jonge mensen de opwarming mee op de agenda zetten. Het zou nog beter zijn, mochten alle jonge mensen die er het talent voor hebben, straks allemààl briljante wetenschappers en ingenieurs worden. Ik zeg dit niet om het riedeltje ‘je zou beter niet spijbelen’ te herhalen. Ik zeg het omdat ik geloof in menselijk vernuft. Het is een kwestie van hard werken, investeren in kennis en ontwikkeling, briljante ideeën. Heb vertrouwen. Het is bezig… 

Haar

 Nog één vraag. Zou er ooit een dag komen dat we het eens nièt over Bo Van Spilbeeck kunnen hebben? Niks tegen de persoon, maar ontstellend groot staat zij weer in een paar kranten. Verder onthou ik van mijn ex-collega’s van Het Laatste Nieuws vooral dat kale mannen tot hun vijftigste dertig procent van hun haar kunnen terugwinnen. Het klimaat is wat anders, maar dààr ben ik gelukkig al lang overheen. 

 

 • Wat denk jij?

  Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
  Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

  Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

  Wat heeft dit te betekenen?

  Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

 • Zin in meer?

 • Hoezo, het nieuws kan beter?

  Wil je écht weten wat er beweegt bij onze media? Waarom ze best  verjongen, vernieuwen en beter nieuws brengen? Wil je weten waar de media van morgen zitten? 

  Ik werk al meer dan 25 jaar in het nieuws. Vijf jaar lang was ik hoofdredacteur van de grootste krant/nieuwssite van het land. 

  Volg mij op deze website of via de sociale media. Ik geef lezingen, coach journalisten, hoofdredacteurs of redacties en begeleid organisaties in een veranderingsproces. 

  Zo vertel ik je alles