Wim Verhoeven nieuwsmaker

Het nieuws halen is geweldig, maar weet wat je doet

18/12/18

Geen enkele marketingcampagne is even overtuigend als een onafhankelijk, objectief, sterk verhaal in de media. Besef één ding: jij houdt de pen van de journalist niet vast. Daar ben je best op voorbereid.

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

  1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
  2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
  3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

Twee Vlamingen op drie vertrouwen het nieuws dat ze raadplegen. Dat is meer dan elders in Europa leren we uit een recent onderzoek in 37 landen (*). Als je goed in het nieuws komt, omarmen dus twee Vlamingen op drie jouw verhaal. Qua geloofwaardigheid kan dat tellen. 

Het béste voorbeeld is het jaarlijks onderzoek van Testaankoop  naar de prijzen in de supermarkten, dat de klassieke media telkens gretig oppikken. Een niet nader genoemde keten uit Halle komt daar doorgaans als goedkoopste uit. Dat is goud waard, want het is objectief. En dus hoeft hun marketeer niet méér te doen dan dat nieuws af en toe te versterken. Andere ketens hebben het veel kwader. De afgelopen maanden kocht een discounter vierkante kilometers advertentieruimte om te vertellen dat hun producten even lekker maar goedkoper zijn. Doe mij toch maar dat objectieve nieuwsverhaal…

IJzersterk dossier

Die objectiviteit is de sterkte én tegelijk het risico van nieuws. De journalist doet zijn werk en als hij iets ontdekt, of een invalshoek kiest die voor jou minder aangenaam is, dan heb je dat niet in de hand. Als je de pers benadert, bereid je jezelf dus best bijzonder goed voor. Je maakt een ijzersterk, sluitend dossier en je kijkt of er zijpaden zijn die de journalist kan inslaan.

Welk verhaal wil je precies naar buiten brengen? Kan het ontkracht worden? Heb je voldoende cijfers en ander bewijsmateriaal om het te staven? Kan je inschatten wat er gebeurt als de journalist andere bronnen of concurrenten gaat raadplegen? Kunnen zij jouw waarheid in hun voordeel ombuigen? Hoe zouden ze dat doen? Kan je anticiperen? Kan je ontkrachten? Op die vragen heb je best een antwoord klaar… 

Jouw rechten

Weet ook dat je best wat rechten hebt, als je met de media in contact komt. Als je samenwerkt, kan je altijd inzage vragen (eisen zelfs!) in de passages die over jou gaan. Weet ook dat men je niet zomaar mag citeren of foto's/beelden tonen tegen jouw zin. En besef dat het in ieders belang is dat je de tekst naleest. Jij kent de materie het best. Dat is je beste argument. Vaak kan je aantoonbare fouten in de beste verstandhouding corrigeren. 

Conclusie: goed in het nieuws komen, is goud waard. Je moet alleen een beetje weten wat je doet. Nieuws koop je immers niet zoals advertentieruimte. Je kan het alleen maar aanbrengen. Op deze website leer je de komende tijd hoe je dat doet en wat je rechten zijn als je met de media in contact komt. Het is geweldig, maar het is specialistenwerk… 

(*) Reuters Institute for the study of journalism van de Universiteit van Oxford

 

  • Wat denk jij?

    Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
    Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

    Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

    Wat heeft dit te betekenen?

    Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

  • Zin in meer?

  • Maak nieuws. Maak naam.

    Heb jij een mediaplan nodig? Een succesvolle perscampagne? Uitstekende persteksten?
    Dan moet je hier zijn! 

    Ik werk al 25 jaar in de media. Vijf jaar lang was ik hoofdredacteur van de grootste krant/website van het land.  Ik weet hoe nieuws werkt en hoe journalisten denken.

    Zo werken we samen

You're part of the game

De samenleving verandert snel. Ook het nieuws. Of beter: ook de manier waarop mensen zals jij met nieuws omgaan.

Wat boeit je vandaag? Wat is nieuws voor jou? Hoe denk je over journalisten? Waarom brengen de klassieke media amper goed nieuws ? Waarom bereiken ze zo weinig jonge mensen?

Wat kunnen bedrijven, organisaties en individuen doen om nieuws te maken van hun innoverende projecten?

Vul je e-mailadres in. Ik stuur je ongeveer een keer per maand een update over mijn missie om op deze vragen een antwoord te vinden. Met verhalen die je op ideeën brengen.

Ik geef je de toelating om mij via e-mail te informeren over nieuwe artikels, initiatieven en aanbiedingen van iedereenbenieuwd.be.

Omwille van GDPR is jouw expliciete toestemming vereist. Aanvinken dus.

Er staat een uitschrijfknop in elke e-mail die ik je via de mailinglijst stuur. Als je daarop klikt, wordt jouw e-mailadres uit mijn lijst verwijderd. Je ontvangt vanaf dat moment geen updates meer over iedereenbenieuwd.be. Ik behandel je persoonlijke data met de grootste zorg en respecteer jouw privacy.