Goed nieuws
Wim Verhoeven Hope Town correspondent

Het beste nieuws: waarom waterstof de wereld (en onze welvaart) redt

04/04/19

Dank u, KU Leuven. Dankzij jullie zonnepaneel dat waterstof kan produceren, begint het bij sommigen toch te dagen dat er écht een energietransitie aan komt. En het gaat zelfs om meer dan energie alleen... 

 

Stukjes tekst delen op sociale media is eenvoudig.

  1. Selecteer de passage die je heeft getroffen.
  2. Zie de icoontjes van Facebook, Twitter en LinkedIn verschijnen.
  3. Kies het gewenste platform en volg de procedure

 Over waterstof valt veel te vertellen. Véél te veel voor één stukje. Eerst dit: we moeten niet alleen aan energie denken. Waterstof zit in enorm veel producten en gebruiken we in enorm veel industriële processen. Ik noem maar wat: het zit in ammoniak en methanol. En we gebruiken het om vetten en oliën te harden, om te lassen, om zoutzuur te maken, om te koelen in de industrie, om metalen uit ertsen te winnen, om te kraken in de petrochemie, you name it. 

 Vandaag gebruiken we meestal fossiele brandstoffen om waterstof te maken. Maar het kan dus ook zonder… Als je (groene) energie hebt en je brengt in water een elektrolyse op gang, dan maak je waterstof en zuurstof. Die waterstof kan je gebruiken (zoals hierboven) of je kan het opslaan en later als energiebron gebruiken. Waterstofgas is extreem licht, het vervliegt dus ook razendsnel. Een klein gaatje is genoeg om het te laten ontsnappen. Je kan het ook moeilijk vloeibaar maken zoals aardgas, maar je kan het wél samendrukken, opslaan in tanks en gebruiken wanneer het je uitkomt. Onderzoek is nodig, maar de Nederlanders (met hun enorme know how rond aardgas) zijn daar fel mee bezig.  

Gas- of kerncentrales?

 Nu iets over energie. Waterstof kan een belangrijke factor worden in combinatie met zonneënergie en windenergie. We kunnen er ons huis mee verwarmen, onze auto laten rijden, ons licht laten branden, onze warmtepomp laten draaien. Altijd in combinatie met zonnepanelen en windenergie. Het kan op grote, industriële schaal en het kan per gemeente, per wijk, per woonblok. 

 Vandaag breken we ons hoofd over wat we moeten doen als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Moeten we daarvoor gascentrales bouwen? Stokoude kerncentrales aan het infuus leggen? Of moeten we leren efficiënt waterstof te produceren en op te slaan? Je weet wat de Noren doen. De Noren pompen in de zomer water naar de hoogste bergmeren met zonnëenergie, om dat water in de winter via hydrocentrales om te zetten in stroom. Waterstof kan ons Noors bergmeer worden. Vraag is alleen hoe snel we kunnen gaan. Er is nog werk. En ondertussen moet het licht blijven branden. Dat is en blijft voorlopig een moeilijke knoop om te ontwarren. Timing wordt superbelangrijk.

Maar als de klimaatspijbelaars betogen, of als de politiek op de klimaatkar springt, moeten ze niet noodzakelijk harde, pijnlijke maatregelen eisen. Ze moeten eisen dat we  investeren in de juiste technologie en het juiste onderzoek. Dat we knappe koppen zoals de ontwikkelaars van de KULeuven aanmoedigen om nog slimmere, efficiëntere, betere toepassingen te verzinnen. En dat we dat denkproces met alle mogelijke middelen versnellen. Waterstof wordt van levensbelang voor het klimaat, maar ook voor onze welvaart.  

Grafiekje

 En weet je wat? Als we (Europa? België? Leuven?) hier de beste in zijn, kunnen we onze technologie wereldwijd uitrollen. Ook in China, waar ze vandaag - neem vandaag écht letterlijk! - nog steeds kolencentrales OPENEN. Dan kunnen we gelijk dat ontmoedigende grafiekje opbergen, waarin staat dat wij maar een fractie vervuilen van wat Chinezen en Amerikanenaan CO2 de lucht inblazen.  

Meer lezen over waterstof? https://www.iedereenbenieuwd.be/goed-nieuws/goed-nieuws-je-kan-àltijd-groene-stroom-hebben.html

 Meer goed nieuws? https://www.iedereenbenieuwd.be/goed-nieuws/

 

  • Wat doet dit bericht met je?

    Geweldig, . Ik kijk ernaar uit om je reactie in mijn mailbox terug te vinden. Je hoort nog van me. Daar mag je op rekenen.
    Voor alle duidelijkheid: je reactie wordt niet online gepubliceerd. Jij bent de enige die deze pagina nu met jouw reactie ziet. De volgende keer dat je deze pagina bezoekt, is ze verdwenen.

    Je reactie moet minimum 20 karakters tellen.

    Wat heeft dit te betekenen?

    Dit lijkt een ridicuul invulveld. Het is nogal wiedes wat je moet invullen! Maar software heeft het er doorgaans moeilijk mee. Het is dus een poging om dit formulier op een eenvoudige manier tegen misbruik te beschermen.

  • Zin in meer?

  • Er is meer goed dan slecht nieuws

    Onze kranten en nieuwssites lopen over van slecht nieuws. Toch is er ook veel veel goed nieuws. Waarom krijg je dat nauwelijks te lezen? 

    Na een loopbaan van meer dan 25 jaar in de media, ijver ik voor een andere aanpak van het nieuws.

    Tegelijk gebruik ik mijn neus voor wat nieuwswaarde heeft graag om goed nieuws op te sporen. Omdat ik denk dat je met goed nieuws gewoon véél meer gedaan krijgt. Het resultaat zie je op iedereenbenieuwd.be.

    Ik stel ook graag mijn expertise ter beschikking om jouw goed nieuws te verspreiden.

    Zo vertel ik je alles